Minunat este Domnul întru Sfinţii Săi

E aproape ora 12:00 noaptea.. Slavă lui Dumnezeu pentru această frumoasă şi binecuvântată zi. Astăzi 12.07.2016, am trăit cele mai frumoase momente din viaţa mea.

Aş vrea ca, înainte de toate să îmi cer iertare Preasfintei Treimi, Maicii Domnului, Sfântului Ierarh Nectarie, Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, Sfântului Ioan Rusul, Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfântului Grigorie Decapolitul, Sfântului Serafim de Sarov şi tuturor Sfinţilor pentru nepriceperea mea în a povesti cele întâmplate şi să îmi mărturisesc recunoştinţa şi mulţumirea pentru toate binecuvântările şi binefacerile pe care le-am primit atât eu, cât şi familia şi cei pe care îi iubesc.

Astăzi, am plecat în zori într-un pelerinaj la Mânăstirile Vâlcene alături de un grup de pelerini din oraş şi din apropierea acestuia. Fiind 17 iulie, se face prăznuirea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa şi Icoanei Maicii Domnului Smolenskaya de la Mânăstirea Surpatele şi cu această ocazie s-a organizat un pelerinaj la care am participat (trebuie să mărturisesc că am avut câteva momente de ezitare, de nelinişte interioară la început, gândindu-mă că nu am ce să aduc jertfă la praznicul Maicii Domnului din cauza situaţiei financiară mai dificilă a familiei mele în această perioadă..dar, slavă lui Dumnezeu şi pentru bucurii şi pentru încercări!). Cu toate acestea, în gând aveam mereu că Dumnezeu şi Maica Domnului vor primi mai bine decât orice lucru material o inimă şi un suflet împovărat de o mulţime de ispite, de patimi, de păcate, de căderi… dar cu toate acestea, dornic de izbăvire, ajutor, iertare şi întărire pentru a merge mai departe. Astfel, m-am decis să-mi depăsesc temerile şi să nu renunţ la pelerinaj, în minte venindu-mi istorisirea din Sfânta Evanghelie cu păcătoasa care a spălat cu lacrimi cinstitele picioare ale Mântuitorului Hristos şi ale cărei lacrimi de pocăinţă au fost primite de Mântuitorul Hristos.

Am pornit la drum la ora 6:30 dimineaţa. Trebuie să spun că, fiind în clasa a XII-a aşteptam cu nerăbdare afişarea rezultatelor la bacalaureat. Din anii precedenţi ştiam că rezultatele se vor afişa în jurul orei 9:00 dimineaţa, aşa că aşteptam…. aşteptam parcă o eternitate…

Am ajuns la Mânăstirea Surpatele, acolo unde spre surprinderea noastră, nu era foarte multă lume (faţa de anii anteriori când la hramul mânăstirii nu era loc în biserică din cauza mulţimii credincioşilor adunaţi pentru praznicul Maicii Domnului), nu era nici un arhiereu, ba mai mult, noi am ajuns la mijlocul Sfintei Liturghii (mai precis la Răspunsurile Mari). Ne-am aşezat la slujbă, eu în acest timp fiind neliniştit din cauza rezultatelor care nu apăruseră pe internet, ţinând cont de faptul că era ora 9:15… semnalul telefonului pica, iarăşi revenea…era un moment de maximă tensiune pentru mine…Văzându-mi neliniştea, organizatoare pelerinajului, mi-a spus cu foarte mult calm să mă liniştesc pentru că rezultatele se vor afişa când vom ajunge la Mânăstirea Dintr-un Lemn. Când am auzit, primul gând care mi-a venit a fost: „N-are cum! La Mânăstirea Dintr-un Lemn vom ajunge pe la ora 11-12, iar rezultatele trebuiau să se afişeze la ora 9…Este imposibil! Le voi vedea până atunci!”. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Părintele ne-a ţinut o frumoasă predică legată de importanţa sufletului, într-o lume în care se pune tot mai mult accent pe satisfacerea nevoilor trupeşti, omul îngrijindu-se din ce în ce mai mult de problemele vieţii cotidiene, afundându-se singur într-o mare de griji din care singur nu poate ieşi…făcând sau mai degrabă producând un dezechilibru între trup şi suflet, suflet de care suntem responsabili la Judecata de Apoi. La sfârşitul predicii, am fost anunţaţi de Părinte la îndemnul Maicii Stareţe că hramul Sfintei Mânăstiri s-a schimbat cu binecuvântarea ÎPS Varsanufie, în prima Duminică din luna iulie. Am fost surprinşi deoarece nu ştiam despre această schimbare…totuşi, am fost invitaţi de Maica Stareţă la o agapă frăţească, acolo unde maicile ne-au tratat foarte bine. Le mulţumesc pe această cale măicuţelor pentru toată strădania, munca, sacrificiul şi efortul depus. Între timp, eu tot căutam rezultatele, dar…nimic.

Am plecat de la Mânăstirea Surpatele de unde am luat binecuvântări nenumărate la Mânăstirea Dintr-un Lemn. Pe drum s-au iscat câteva contradicţii, deoarece câţiva pelerini credeau că o să mergem şi la Mânăstirea Frasinei, acest lucru nefiind planificat şi desigur nu a fost realizat..poate pe viitor se va planifica şi un pelerinaj la Mânăstirea Frasinei. Era ora 11 când am ajuns. Ne-am închinat la icoana Maicii Domnului şi pot spune că aici am simţit o pace şi o linişte de nedescris…am fost în biserica mare, acolo unde am primit binecuvântare de la un Părinte mai bătrând, care era foarte blând, emanând parcă în jurul său linişte şi bucurie. Apoi, am plecat la biserica veche Dintr-un Lemn, acolo unde la fel am simţit o pace şi o bucurie de nedescris. Trebuie să amintesc şi faptul că mi-am aruncat privirea întâmplător în caietul pelerinului, în care se consemnează minuni sau impresii ale pelerinilor şi am observat scrierea unui Preot cunoscut de care îmi era dor deoarece nu-l văzusem de mai mult timp şi la care ţin foarte mult. M-am bucurat nespus de mult şi nu aş fi vrut să mai las acel caiet din mână… aş fi vrut să scriu, dar nu ştiam ce… într-un final cuprins de nostalgie am lăsat caietul la locul său şi am ieşit din biserică, meditând la cele întâmplate. Pe de-o parte eram cuprins de pacea şi bucuria pelerinajului, iar pe de altă parte de teama şi neliniştea rezultatelor care nu mai apăreau. Coborând încet treptele spre biserica cea mare, în faţa mea era un preot de la care am cerut cu emoţie binecuvântare… din discuţia care am avut-o cu dumnealui  până la biserică, am aflat că era din Timişoara şi că venise într-un pelerinaj alături de familie (soţia şi cei trei copii: Parascheva, Teodora şi Nectarie). Din cauza emoţiilor am uitat să-l întreb pe Părinte cum se numeşte… dar slavă lui Dumnezeu pentru că l-am cunoscut. În prerezenţa sa am simţit o pace şi o linişte care nu se poate descrie în cuvinte! A fost trimis cu binecuvântari pentru noi !

Pe drum spre maşină, m-am decis să nu mai intru să verific rezultatele…eram deznădăjduit. În faţa maşinii la umbră stăteau de vorbă şoferul şi Părintele care ne însoţise în pelerinaj. Când m-au văzut m-au întrebat de rezultate, eu răspunzându-le: „M-am dat bătut! Nu mai intru până nu ajungem acasă!”, la care Părintele îmi spune: „Păi şi dacă s-au afişat?”…offf! Nu m-am putut ţine de promisiunea pe care mi-o făcusem de a nu intra pe internet să verific dacă s-au afişat rezultatele şi cuprins de curiozitate am intrat (era ora 12:10) şi  spre surprinderea mea rezultatele se afişaseră de la ora 12:00. Aveam probleme cu semnalul telefonului şi din această cauză internetul se bloca… dar în momentul în care s-a strâns tot grupul în jurul meu cuprins de nerăbdare să afle rezultatul (probabil i-am zăpăcit şi pe ei săracii cu rezultatele mele şi încercările în zadar de a le afla… îmi pare rău! Iertaţi-mă!), am reuşit să intru şi…minune! Am fost ADMIS cu o medie bună. Nu-mi venea să cred! Tot grupul m-a felicitat şi m-a îmbrăţişat, doamna care organizase pelerinajul spunându-mi:”Vezi? Ţi-am spus că o să aflăm rezultatul la Mânăstirea dintr-un Lemn!”. Nu-mi venea să cred! Toate temerile şi emoţiile mele au dispărut. Simţeam o bucurie şi o pace, îmbinate cu sentimente de recunoştinţă şi de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Preasfânta Treime, Maica Domnului, Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusul, Sfinta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Grigorie Decapolitul, Sfântul Serafim de Sarov şi de la toţi Sfinţii pe care i-am chemat spre ajutorul şi luminarea minţii mele înainte şi în timpul examenului. Simţeam nevoia să alerg şi să strig în gura mare: „Minunat este Domnul întru Sfinţii Săi!”, dar m-am controlat mulţumind în gând şi slăvind pe Dumnezeu şi pe Sfinţii Săi pentru nespusa bucurie de care m-au învrednicit!

Am plecat mai departe la Mânăstirea Arnota, tot grupul era bucuros şi fericit din pricina pe de-o parte, a binecuvântărilor pe care le-am primit atât la Mânăstirea Surpatele cât şi la Mânăstirea Dintr-un Lemn, iar pe de altă parte a rezultatelor bune pe care le-am obţinut atât eu cât şi persoanele apropiate lor. La Mânăstirea Arnota, am observat în geam caietul pelerinului… cu emoţie l-am luat din pervazul geamului acolo unde era aşezat şi cu emoţie am început să consemnez cele petrecute în pelerinaj, exprimându-mi mulţumirea şi recunoştinţa pentru tot ajutorul primit de la Maica Domnului şi de la Sfinţii mei iubiţi. Tot aici, m-am rugat pentru cei apropiaţi şi în special pentru tatăl meu, pentru a putea înţelege necesitatea cercetării cât mai dese a Sfintei Biserici şi împărtăşirea cu Sfintele Taine (acesta fiind încă la începutul urcuşului duhovnicesc, nu înţelege încă care este scopul vieţii şi mijlocele prin care se poate ajunge la atingerea acestui scop).

De la Mânăstirea Arnota, am mers la Mânăstirea Bistriţa, acolo unde am mulţumit Sfântului Grigorie Decapolitul pentru toate binecuvântările pe care le-a revărsat asupra mea şi a familiei mele. De aici am pornit spre Mânăstirea Hurezi, acolo unde am fost fascinat de chipul zugrăvit pe perete al Sfântului Constantin Brâncoveanu… era atât de luminos şi de realist reprezentat la faţă încât am avut impresia că Sfântul se află chiar în faţa mea.. avea o privire care m-a pătruns datorită căldurii şi blândeţii din ochi, aducându-mi aminte de tatăl meu. Privindu-l, am simţit că vrea să-mi spună: „Luptă! Nu renunţa!”, acel moment m-a copleşit…a fost un moment unic pe care n l-am mai trăit niciodată…

Am pornit apoi spre Mânăstirea Polovragi (o mănăstire dragă sufletului meu.. este o mănăstire pe care o vizitez încă din copilărie, poate de aici şi dragostea pe care i-o port acestei mânăstiri), acolo unde am primit binecuvântări de la Părintele Daniel de la Mânăstirea Frăsinei care era în vizită la Mânăstirea Polovragi şi care s-a bucurat de întâlnirea cu noi (se pare că până la urmă, dacă nu am ajuns noi la Frăsinei pentru binecuvântare, a venit binecuvântarea de la Frăsinei prin intermediul Părintelui Daniel la noi). Tot grupul s-a bucurat de această întâlnire, slăvind pe Dumnezeu pentru purtarea Sa de grijă faţă de noi.

De la Mânăstirea Polovragi am mers la Mânăstirea Sfântului Ioan Botezătorul din apropierea Târgului Cărbuneşti, de unde am primit binecuvântări de la Măicuţe care ne-au primit cu bucurie la slujba de seară. Aici am avut parte şi de o ispită deoarece o femeie care venise să viziteze mânăstirea manifesta un comportament urât în biserică, deranjând serviciul liturgic, dar care la insistenţele măicuţelor a părăsit lăcaşul de cult pe care-l tulburase cu ieşirile vulgare ale sale (începuse să înjure în biserică, certându-se cu pelerinii şi cu măicuţele care veniseră la slujbă). Am plecat apoi spre casă încărcaţi spiritual cu multe binecuvântări.  

Ajuns acasă, le-am povestit părinţilor mei cele întâmplate, aceştia felicitându-mă pentru rezultatele obţinute. Am început apoi să le arăt o parte din pozele pe care le-am făcut  arătându-le şi ce am cumpărat de la mânăstiri (iconiţe şi fitile pentru candelă). Tatăl meu m-a surprins prin faptul că mi-a cetrut o iconiţă cu Maica Domnului Smolenskaya pentru vestiarul său de la serviciu. Desigur că i-am dat, bucurându-mă de cât de repede lucrează Maica Domnului.

Poate ce v-am povestit nu are nicio însemnătate… dar pentru mine sunt adevărate clipe de bucurie duhovnicească, văzând răspunsul şi ajutorul la cererile pe care le-am adresat Sfinţilor Nectarie, Efrem cel Nou, Ioan Rusul, Serafim de Sarov, Grigorie Decapolitul, Sfintei Parascheva, Maicii Domnului şi Preasfintei Treimi, pentru reuşita la examen, înţelegerea în familie, întărirea credinţei şi pentru pace şi linişte.

Am trecut printr-o perioadă stresantă şi grea, în care numai în braţele Sfinţilor mi-am putut găsi odihna după care tânjea sufletul meu… Aceste minuni şi întâmplări pentru mine au însemnat enorm, m-au făcut să înţeleg că Sfinţii sar repede în ajutor celor ce cer, fiindu-le călăuze şi luminători.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate !

Alexandru-Cristian păcătosul,

Jud. Gorj

Alexandru-Cristian13 Iulie 2016 - 5:40pmTrimiteți un mesaj autorului

Adaugă comentariu nou